zakładki

Translate

poniedziałek, 26 czerwca 2017

Tarta z czerwonymi porzeczkami

przepis pochodzi z Mirabelkowy.pl


kruche ciasto:
220g mąki,
110g masła,
2 łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka cukru wanilinowego,
1 żółtko,
2 łyżki zimnej wody
nadzienie:
500g porzeczek,
3 jajka,
100g zmielonych migdałów,
100g cukru,
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
1 czubata łyżka mąki,
szczypta soli
+ cukier puder do posypania

Przygotować kruche ciasto: Masło posiekać na stolnicy razem z mąką, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać żółtko i wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki tortownicy o średnicy 26 cm (spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia). Ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż będzie miało jasnobrązowy kolor (ok. 15-20 minut).
Przygotować nadzienie: Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z połową cukru oraz cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodać zmielone migdały i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać resztę cukru i ubijać, aż piana będzie gładka i lśniąca. Dodać masę żółtkowo-migdałową oraz porzeczki wymieszane z łyżką mąki. Delikatnie wymieszać łyżką. Masę wylać na zapieczony spód i wyrównać powierzchnię.
Piec w 180 stopniach przez 40 minut, następnie pozostawić do ostudzenia, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz