zakładki

Translate

niedziela, 2 lipca 2017


przepis pochodzi z DDTVN

Kapuśniak z młodej kapusty z pulpecikami
Składniki:
200 g surowej kiełbasy
1 cebula
2 łyżki masła
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
1 marchewka
1 pietruszka
1 główka młodej kapusty
2-3 l bulionu drobiowego lub wody
2 ziemniaki
500 g pomidorów
1 pęczek koperku
sól
pieprz
Przygotowanie:
Kiełbasę wyjmujemy z osłonki i formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Cebulę kroimy w kostkę i podduszamy na maśle. Dodajemy paprykę w proszku i podsmażamy przez ok. minutę. Dodajemy pulpeciki i obsmażamy ok. 5 min. Dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i pietruszkę oraz poszatkowaną kapustę. Podsmażamy przez chwilę. Zalewamy bulionem lub wodą. Gotujemy aż kapusta będzie miękka. Pod koniec dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Gotujemy ok. 15 min. Pod koniec dodajemy posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz